søndag, juli 22, 2012

Surdej og brød

Jeg har meget længe gået og leget med tanken om at have min egen surdej. Så for en uge siden tog jeg springet og hoppede ud i det. Var lidt i tvivl om, hvilken jeg skulle lave, så lavede både Claus Meyer's og Kvali Mad's surdeje. Allerede efter 5 dages tid boblede de lystigt og duftede af mørk øl.


Igår begyndte jeg forberedelserne til at bage rugbrød, med udgangspunkt i Brødet's opskrift:

2 dl surdej (brugte Kvali Mads's)
6 dl vand
5 g gær
1 mørk øl 3,3 dl
1 stor spsk honning
2 spsk rapsolie
1,5 tsk sovsekulør
1 spsk flagesalt
300 g knækkede rugkerner
100 g kvækkede hvedekerner
130 g solsikkekerner
100 g havregryn
200 g høj protein hvedemel
100 g durummel
350 g rugmel
1 stor spsk honning

Opløs gæren i vand, surdej, øl, honning, olie og opløs saltet heri. tilsæt sovekulør(hvis du er indehaver af malt, så brug det i stedet!), solsikkekerner og havregryn. Og bland herefter hvedemel, durummel og rugmel i. Dæk den til og lad den stå til hævning i et døgn ved stuetemperatur.
Samtidig sættes knækkde rugkerner og hvederkerner til udblødning i vand i et døgn også.

Efter et døgn presses vandet ud af de udblødte kerner og iblandes rugbrødsdejen. Spæd evt til med lidt mere mel, hvis du synes konsistensen er lidt for tynd.
Smør en stor rugbrødsform og hæld dejen heri og lad hæve i 1,5 times tid.
Bages på nederste rille i en forvarmet ovn ved 180 grader.
Lad brødet køle af på en bagerist.
Herefter pakkes brødet ind i et viskestykke det første døgn, det gør brødet mere fugtigt.
Da jeg ikke var i besiddelse af maltmel valgte jeg at følge Kvali Mad's råd om at farve brødet mørkere med sovekulør. Det er snyd, men det virker!

Helt sikkert en opskrift som jeg vil bruge igen. Og så kan den jo varieres i uendeligheder.

De færdig hævede rugbrød klar til at komme i ovnen.

Og det endelige resultat.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar